Omuz Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Haziran 2024

Omuz Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omuz Eklemi

Omuz eklemi, vücuttaki en hareketli eklemlerden biridir. Toplamda 3 ana ve 2 fonksiyonel olmak üzere 5 eklemden oluşur. Bu eklemler uyum içinde çalıştığında, kolların hareket kabiliyeti oldukça artar. Omuz, kolun gövdeyle birleşim yerinde bulunur ve kolun yukarı, öne, aşağıya ve yana hareketini sağlar. Omuz ekleminin bu kadar hareketli bir yapıya sahip olması, sıklıkla yaralanmasına yol açan bir etkendir.

Omuz Ekleminin Yapısı

Omuz eklemi, 3 temel ve 2 fonksiyonel olmak üzere toplamda 5 eklemden oluşur. Bu eklemler birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışmalıdır. Glenoid çukur denilen küçük omuz yuvası, çevresinde omuz yuvasını büyüten kıkırdak bir halka ile çevrilidir. Bu yapıya labrum adı verilir. Labrum, farklı bağlarla desteklenir. Bu bağların işlevi, omuz ekleminin hareketliliğini sağlamak ve stabilitesini korumaktır. Omuz ayrıca farklı yapıda kaslarla desteklenir. Fizyoterapi başarıyla uygulandığında, omuz hareketliliği ve çevresindeki destek yapılar olumlu şekilde etkilenir.

Omuz ekleminin çevresini saran kas gruplarının tendonlaşması sayesinde rotator manşet adı verilen, omuz başını saran bir kılıf oluşur. Rotator manşet aynı zamanda asıl omuz eklemini diğer omuz kemiklerinden ayıran bir yapıdır. Üstlendiği görev ise humerus başını yani kol kemiğini eklem yuvasında tutmak, kolun yana kaldırılmasını ve dairesel hareketler yapmasını sağlamaktır. Çocuklarda kas grupları fazla gelişmediği için, omuz çıkıkları daha fazla olabilir.

Omuz eklemindeki sorunların teşhisinde omuz muayenesi özenle yapılmalıdır. Ayrıca kesin tanı için radyolojik tetkikler de yapılmalıdır. Bir ultrason tetkiki bile rotator manşet ve diğer yapıları ayrıntılı değerlendirmeye yardımcı olur. Özel röntgen çekimiyle kemiksel sıkışmalar tespit edilebilir. MR tetkiki de omuz eklemiyle ilgili çoğu sorunun aydınlatılmasını sağlar.

Omuz Eklemi Rahatsızlıkları

Bursit (Tendon İltihabı)

Bursa adı verilen yağlayıcı kesecikteki şişlik bursitis olarak tanımlanır. Omuz uzun süre hızla uzatılırsa, sıklıkla görülür. Özellikle yüzme, ağırlık kaldırma, boyama gibi aktivitelerde daha fazla oluşur. Ayrıca cam silme, boya yapma ve yaşın ilerlemesiyle oluşabilir. Bu hareketlerde rotator manşet, omuz çıkıntısının altında, omuzu köprücük kemiğine bağlayan eklemin altında ezilmeye ya da sürtünmeye yol açar. Omuz ağrısıyla kendini gösteren sorun, fizik tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir.

İmpingement Sendromu (Sıkışma) ve Rotator Manşet Kısmi Yırtığı

Bu durumda rotator manşet kısmi yırtıkları, köprücük kemiğini bağlayan eklemin altındaki çıkıntılardan ve kronik iltihaplar sonucunda oluşur. Genellikle ameliyatsız tedaviyle başarılı bir sonuç alınabilir. Ancak hastanın buna uygun yanıt vermemesi halinde ameliyat uygulanabilir. Özellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen omuz ağrısı sebebi bu yırtıklardır. Ancak sporla uğraşanlarda ve gençlerde de görülebilir.

Tam Rotator Manşet Yırtıkları

Bu tür yırtıklar, kısmi yırtıklardaki gibi aynı sebeplerden kaynaklanabilir ve kısmi yırtıkların ilerlemesi sonucunda oluşabilir. Rehabilitasyon ve fizik tedavi ile yapılan tedaviler tam netice vermeyebilir. Hastada yakınmalar devam ettiğinden omuz eklemine ameliyat yapılabilir.

Omuz Eklemi Rahatsızlıklarında Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Artroskopi

Omuz eklemi rahatsızlıklarında başarıyla kullanılan hem tanı hem de tedavi yöntemidir. Küçük kesilerle ve kamera yardımıyla ameliyat yapılır. Çoğu rahatsızlıkta tek başına tedavide yeterli olur.

Mini Açık Tamir

Artroskopi ile kullanılan ve tam yırtıkların tedavisini sağlayan bir yöntemdir.

Açık Tamir

Ciddi omuz eklemi yaralanmalarında kullanılan bir tedavi metodudur.

Cerrahiden Sonra Rehabilitasyon

Omuz eklemi rahatsızlıklarında normal düzene dönüş zaman almaktadır. Bu nedenle rehabilitasyon tedavileri en az 6 ay devam eder. Omuz ekleminin hareket yeteneğinin arttırılması ve kasların güçlendirilmesi için uygulanır. Bu programa doğru şekilde uyulması operasyonun başarısına katkı sağlayacaktır.

Omuz Protezi

Omuz ağrısına eşlik eden hareket kısıtlılığı bulunan hastalara tavsiye edilen bir tedavidir. Bazen küçük kırıklarda, parçalı kırıklarda omuz ekleminin tedavisinde tek seçenek haline gelebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omuz Kasları Nelerdir?

Omuz Kasları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Omuz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kapalı Omuz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapalı Omuz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omuz Kası Geliştirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Omuz Kası Geliştirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Omuz Antrenmanı

Omuz Antrenmanı

Güncel

Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi