{ "title": "Ön Omuz Ağrısı", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/On-Omuz-Agrisi-55.jpg", "date": "21.01.2024 03:06:44", "author": "ali ışık", "article": [ { "article": "Ön Omuz Ağrısı, Omuz ağrısı dediğimizde çoğu zaman insanlar tek bir yeri göstermekte ama asıl kastettiğimiz tendonlarımız ve kaslar ile birleşmiş olan çeşitli eklemlerdir. Bunun için kolumuzun hareket kabiliyeti çok yüksek ve hızlı olup sırtımızı kaşımaya veya bir topu uzağa fırlatacak kadar gelişmektedir. Ancak böyle şeylerin bedellerini olduğunu söylemek yanlış olmaz. Böyle hareketler omuzdaki dokuları veya kemikli olan yerlerde sıkışma gibi sorunlar meydana getirebiliyor. Bunların sonuçları ise bizler için ön omuz ağrısı anlamına gelmektedir.

Ön omuz ağrısı her yaşta başımıza gelecek ve yaygın olan bir şikâyet durumudur. Her yaşta farklı farklı sebeplerden böyle omuz problemlerine neden olabiliyor. Ancak yaşlandıkça dokularımız değişmektedir. Küçük yaşta olan çocuklarda ise yaralanma, darbe, zedelenme gibi benzeri olaylar sonucunda ön omuz ağrıları meydana gelmektedir.

Ön Omuz Ağrısının Yaygın Neden Olur?
Omuz kırıkları: Yaşlılarda çok fazla görülen ve düşmeye bağlı olarak omuz kırıklarına çok rastlanmaktadır. Genç ve orta yaştaki insanlarda ise genellikle spor sakatlanmalarında ya da trafik kazaları sonucunda görülmüştür. Omuz kırıkları ciddi şekilde ağrımaktadır. Hatta şişliğe ve morarmaya da neden olduğu görülmüştür.

Omuz çıkıkları: Öncelikle üst kol kemiğinin başı omuz yuvasından dışarıya zorlanması sonucunda omuz çıkıklığı meydana gelmektedir. Bu durum ani bir sakatlanma sonucu veya omuzun aşırı olarak kullanılması sonucunda oluşabilir. Kemik başının tamamen yuvasından çıkması sonucunda omuz çıkıklığı olması söz konusu olmuştur. Omuz içerisindeki bağlar koptuğunda veya gevşediğinde sık sık omuz çıkıklığı olabilmesi mümkündür. Sık sık omuz çıkması sonucunda eklemde artrit oluşması riski artmaktadır. Omuz çıkıklığı çok aşırı olmasa da ağrıya neden olur. Çıkan omuz dışarıdan bakıldığında diğerine göre farklılığını görülür. Omuzu çıkan kişiler genellikle omuzunu vücuduna yakın tutmaya çalışır ve dışa doğru hareket etmekten korkar.

Artrit: Artrit omuz ağrılarının nedenlerinden biri olup çok fazla artrit tipi vardır. Omuzlarda en çok ve yaygın olarak görülen osteoartrit yani kireçlenmedir. Şişme, sertlik ve ağrı gibi belirtiler insanlarda genellikle orta yaşlarda görülmeye başlanmıştır. Kireçlenme yavaş yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır. İş veya spor sakatlanmaları sonucunda veya yırtılmalar ya da yıpranmalar kireçlenmeye zemin oluşturabilmektedir. Bir diğer artrit çeşitleri ise kas yırtılmaları veya eklemde iltihaplanma gibi sebeplerden olabilir.

Tendon iltihabı ve tendon yırıkları: Omuz eklemlerinde bursa adı verilen sıvı ile dolu keseler yer almaktadır. Bursalar, kaslar ve kemikler arasında yumuşak bir yastık görevi görmektedir. Böyle olması sebebiyle kaslar ve kemikler arasındaki sürtünmeyi en aza indirmiş olur. Bazı durumlarda ise çok aşırı kullanılma sonucunda iltihap ve ödem görülmektedir. Omuzdaki birçok doku iltihaplanır ve ağrı yapmaya başlar. Bu durumda Saçlar tarayamayacak kadar zorlanılabilir.

Yırtıklar ise yaş, kazalar, sakatlanmalar veya uzun süre kullanıma tabi tutularak tendon yırtılmalarına veya kopmalarına sebep olabilmektedir. Tendonlarda kısmi kırık olabileceği gibi tendon tamamen ikiye ayrılabilecek şekilde de kopabilmesini mümkündür.

" } ] }