{ "title": "Omuz Yırtığı Ameliyatı", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/Omuz-Yirtigi-Ameliyati-14.jpg", "date": "21.01.2024 20:03:01", "author": "veysel gencol", "article": [ { "article": "
Omuz yırtığı ameliyatı, cerrahi olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Uygulanan tedavi yöntemleriyle iyileşemeyen omuz yırtıkları cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Ancak omuz yırtığı ameliyatı yırtılmadan en geç üç ay içinde yapılması gereklidir. Cerrahi yöntemlerde sonuç daha başarılı olmaktadır.

Omuz yırtığı ameliyatı neden Yapılır

Omuz yıktıklarında hastalara öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilaç tedavisinin işe yaramadığı ya da doktorların yaptıkları muayeneler sonucunda ilaç tedavisi ile sonuç alınamayacağı durumlarda cerrahi yöntemlere baş vurulur. İlaç tedavisinin ise yaramayacağı durumlarda da zaman kaybına uğramamış oluruz. Genelde spor yapan kişilerde ani hareketler doku hasarına neden olur. Buda büyük ağrılara sebep olmaktadır. Ayrıca zorlamalardan dolayı meydana gelen bağ sorunları cerrahi yöntemle tedavi edilir.

Omuz yırtığı ameliyatı nasıl yapılır?

Omuz yırtığı ameliyatlarında cerrahi yöntem kapalı veya açık olmak üzere iki şekilde de yapılabilir. Ancak en çok kullanılan omuz yırtığı ameliyatı yöntemi kapalı omuz ameliyatıdır. Bu yöntem uzun yıllardır başarılı bir şekilde yapılan bir yöntemdir. Açık omuz ameliyatlarına göre en büyük avantajı çok büyük kesiler yapılmadan hastanın tedavisi yapılır. Bu ameliyatta çok küçük kesiler açılarak görüntüleme cihazlarının yardımıyla gerçekleştirilir. Aynı zamanda bir avantaj olarak hastalar da kan kaybı oluşmaz. Küçük kesiler olduğu içinde dikiş izi kalmaz. Kapalı omuz ameliyatının bir avantajı da ameliyat yapıldıktan sonra ameliyat ağrılarının az olmasıdır. Çünkü bu tip ameliyatlarda doku tahribatı çok fazla olmaz. Bu ameliyat ileri teknoloji kullanılarak yapılmaktadır. Kişinin omuzuna yerleştirilen kamera ve diğer cihazlarla ameliyat basit bir şekilde gerçekleştirilir. Kapalı omuz ameliyatları bazen genel anestezi kullanılarak yapılsa da hastalarda genellikle lokal anestezi kullanılır. Ameliyat ise şezlong pozisyonu adı verilen oturur pozisyonda yapılmaktadır. Ameliyathaneye girdikten sonra ameliyat yaklaşık 1 saat sonra başlayabilmektedir. Ameliyat esnasında kopan tendonu yerine sabitlemek amacıyla mikro boyutlarda küçük vidalar kullanılır. Bu vidaların vücut içinde kalmalarında sağlık açısından herhangi bir sakınca yoktur. Bazen cerrahların kararına göre 6-9 ay içinde vücutta yok olan vidalarda kullanılabilir.

Omuz Yırtığı Ameliyatı sonrası

Omuz yırtığı ameliyatı, sonrasında hastalarda özellikle kapalı ameliyatlar da bir sakınca olmadığı zaman hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrasında iki sürecek olan buz tedavisi uygulanır. Ayrıca ağrı kesici tedavisi uygulanır. Ameliyat sonrası yaralar günde iki defa olmak üzere pansuman edilir. Tahmini 7-10 gün sonra ise dikişler alınır. Dikişlerin alınmasından sonra rehabilitasyon programı 4-5 haftada uygulanmaya başlanır. Tabi bu süre doktorunuza göre değişmektedir. Ameliyat sonrasında yaklaşık 6 hafta boyunca omuz askısı kullanmak gerekir. İyileşmenin tam olarak gerçekleşmesi için bu gereklidir. Hastalar askılık şikâyet etseler de bu gerekli bir tedbirdir. Bunun dışında hastalar özellikle banyo yapma noktasını merak etmektedirler. Kapalı ameliyat sonrasında 5. Gün banyo yapılabilir. Ameliyat sonrasında fizik tedavi süreci mutlaka yapılmalıdır. Çünkü ameliyat sonrası hareket kabiliyetinin geri kazanılması ve omuzu güçlendirme aşamaları birbirini izlemelidir.

Omuz yırtığı ameliyatı, sonrasında iyileşme genel olarak bir yılı bulmaktadır. Hastalar bir yılın sonunda ameliyatın faydalarını gördüklerini ifade etmektedirler. Ancak ameliyattan sonraki ilk 3 ay oldukça önemlidir. Omuzun eski gücünü kazanması fizik tedavi sürecine bağlıdır.
" } ] }