{ "title": "Omuz Tutulması", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/omuz-tutulmasi.jpg", "date": "21.01.2024 11:52:15", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Omuz tutulması, Omuz ağrıları ve tutulması insanlarda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Omuz ağrılarının en sık nedenlerinden biri omuz kavşağındaki kasların (Rotator manşon) zorlanmaları sonucu oluşuyor. Omuz kaslarında yırtıklar olabilir ve kasları kemiklere yapıştıran bağlarda (Tendonlarda) tendinitler olur. Omuzlarda kanlanmanın bozulması da ağrı yapıyor. Hastalar genellikle omzunu tam olarak hareket ettiremezler. Bu ağrılardan çok şikâyetçi oluyorlar ve hemen doktora gitmek isterler. Omuzdaki bu ağrıların sorunu omuzlardan da olabilir ya da başka bir hastalığın sebeplerinden de olabilir. Mesela sol omuzda oluşan bir ağrı kalp damarlarında oluşan bir sorundan da olabilir. Omuz ağrısı karaciğer ve dalak ilgili hastalıklarında başlangıcı olabiliyor. Omuz ağrılarına neden olan birçok hastalıklar vardır. Çok ağrıyan ve uzun süre geçmeyen omuz ağrısına neden olan enfeksiyon, tümöral, romatizmal gibi hastalıklar da olabiliyor. Bu durumu ertelemeden hemen bir doktora gitmek gerekiyor.

Öncelikle omuzdaki ağrıların omuzda olan sorundan mı yoksa başka bir hastalığın yansıması mı onu bilmek ve ona göre tedavi olmak gerekiyor. Omuzu ağrıyan insanlar omuzuna baktıkları zaman iki omuzun arasında fark var mı ya da (Enfeksiyon ihtimalinden oluşan) şişlik var mı diye incelemeleri iyi olur. Bazı hastalarda genellikle omzunu hareket ettirdiği zaman bir ses duyduğunu söylüyorlar. Bu omuzda kireçlenmeler de olabilir. Bu röntgenle anlaşılır.

Omuzu ağrıyan insanların omuz kaslarında yırtıklar olabiliyor. Omuz kaslarındaki bu yırtıklar büyük de olabiliyor küçük de oluyor. Hasta omuz eklemini hareket ettiremez, ağrıları ise omuzunu hareket ettirmeye çalışınca artar ve bu durum geceleri oluşur. Bu hastalık çoğunlukla 40 yaşın üstündeki insanlarda daha çok görülüyor. Aslında bu durum çok önemlidir. Omuz ekleminin hareketleri kısıtlanır. Hasta kolunu kaldırmakta zorlanıyor, öne, arkaya, yana hareket ettiremiyorsa hemen vakit geçirmeden doktora gidip tedavi olmaları gerekiyor. Bu hastalık ilerlerse hasta elini ağzına bile götürmekte zorluk çeker hale gelebilir.

Omuz tutulmaları için sıcak ya da soğuk kompres, tamponlar ve ağrı kesici haplar kullanabilirler. Omuz tutulmalarında omuzları sıcak tutmak çok iyi oluyor. Mesela havluyu ütüyle ısıtıp omuzlara koyulduğunda omuz tutulmasının çabuk iyileşmesine yardımcı oluyor. Omuz tutulmaları iki çeşittir. Bunların nedenleri herhangi bir travmaya (Çarpma, kaza ya da zorlamaya) bağlı durumlar olabiliyor. Bir de travmaya bağlı olmayan durumlar. Ama hareketsizliğin büyük bir kısmı travmaya bağlı oluyor. Bu travmalar da direct (Doğrudan) ya da indirect (Dolaylı) olabiliyor. Omuz tutulmaları insanların cereyanda kaldıkları zamanda oluyor ve üşütmeye bağlı olarak da omuzlar tutulabiliyor.
" } ] }