{ "title": "Omuz Tendon Yırtılması", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/Omuz-Tendon-Yirtilmasi-28.jpg", "date": "21.01.2024 05:58:32", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Omuz tendon yırtılması, genellikle 60 yaş üstü kişilerde görülür. Gençlerde görülme olasılığı da bulunurken; tendon yırtıkları tramvaya ya da kırığa bağlı olarak oluşan yırtılma şeklidir. Ev hanımlarının da aşırı ev işi yapan kişilerde, temizlik işiyle uğraşanlar daha fazla olduğu görülür. Tendon yırtığı çok büyürse hasta yaşlı değilse ameliyatla müdahale edilerek tedavi edilir. Bunun dışında ameliyatla tedavi yöntemlerinin yanında fizik tedavi yöntemleri, kortizon enjeksiyonu yöntemleri, kıkırdak iğnesi yapılması ve egzersiz tedavisi gibi yöntemlerle omuzda bulunan yırtıklarının giderilmesi sağlanır. Omuz bölgesinde eklem hastalıkları ileri yaşlarda görülürken; çok rastlanan iskelet kas hastalıklarının sorunlarından birisidir.

Omuz tendon yırtılması belirtileri nelerdir?

Kasların yırtılması sonucunda oluşan rahatsızlıkta kas hareketliliğin kısıtlandığı görülür. Omuzda görülen yırtık fark edildiğinde kişide güçsüzlük, omuz üstünde yatamama, aşarı ağrılar ve halsizlik gibi şikâyetler görülür. Bu sebepten dolayı hasta uyumak için kendini rahat hissedemez. Bazı hastalarda ise omuz hareketlerinin tam olarak yapılmadığı gözlenirken; aşağı ve yukarı omuz hareketlerinin yapılamaması gibi şikâyetler bulunur. Bu gibi durumlarda doktor muayenesi şarttır.

Omuz tendon yırtılması tedavisi nasıl yapılır?

Omuzda görülen tendon yırtılmasının tedavi edilmesinde PRP enjeksiyon yöntemi kullanılır. Bu yöntem tendon yırtılmalarında oldukça etkilidir. Son dönemlerde kas-iskelet sistemi hastalıkları üzerinde iyileştirici etkisinin görülmesiyle tedavi yöntemleri arasına girmiştir. Bu yöntem ilaçla hastanın kendi kanından hazırlanarak hastaya özel yapılan bir yöntem şeklinde uygulamadır. Bu enjeksiyonla hastanın kendi damar yolundan yaklaşık olarak bir tüp kan alınarak yapılır. Özel pıhtılaştırma önleyici ilaç ile katılarak kan tüp içerisinde konulur. Daha sonra özel bir döndürme yöntemi kullanılarak hastadan alınan kan işlemden geçirilir. Bu işlem bittikten sonra kanda bulunan diğer hücreler tüpün dibine çöker ve üzerinde trombositten oluşan zengin bir plazma sıvısı bulunur. Bu yöntem ile sıvı enjektörle çekilir. Son aşamada ise prizmaya trombositlere aktivite eklenerek ilaç hazırlanır. Böylece karışım hazırlanır. Hastaya bir ay uygulanır. Daha sonrasında ikinci sefer diğer ayda uygulanır. Bu ilaç sayesinde omuzda bulunan tendon yırtıkları tedavisi gerçekleşmiş olur. Yapılan ilaç tedavisi kesin yöntemler içerisindedir ve hastalığın yeniden nüks etmemesi içinde gerekli görülünce uygulanır. Hastanın yaşam standardını yükseltmek için ağrı kesici ilaçlar uygulanır. Ayrıca günlük yapılan güçlendirme egzersizleriyle bu bölgede bulunan tendon kaslarının daha da güçlendirilmesi sağlanır.

Omuz tendon yırtılması ameliyatı nasıl yapılır?

Tendon ameliyatlarında cerrahi müdahale gerektiren kişilerde ameliyat artroskopi yöntemi kullanılarak uygulanır. Özel lens içeren optik aletler yardımı ile omuzda bulunan tendon yırtılmasının tedavisi sağlanır. Genel anestezi altında hasta uyutularak uygulanır. Yaklaşık olarak 2 santimlik kesikle yırtığın tedavi edilmesi sağlanır. Ameliyat sonrasında kas kalitesinin yükseltilmesi için hastanın fizik tedavi alması sağlanmalıdır. Ameliyat sonrasında omuz kol askısı kullanılması şarttır. Yaklaşık olarak 2 ay boyunca omuz askısı kullanılır. İki ay sonrasında omuz kol hareketlerinin normale dönmesi beklenirken hastaya fizik tedavi tavsiye edilir.
" } ] }