{ "title": "Omuz Sırt Ağrısı", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/Omuz-Sirt-Agrisi-33.jpg", "date": "19.01.2024 16:20:36", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Omuz Sırt Ağrısı, günlük hayatta sık yaşanılan şikâyetler içerisinde bulunmaktadır. Omuzların günlük yaşam içerisinde zorlanması sonucu veya eklemlerinin zedelenmesinde sırt ağrıları meydana gelir. Omurga kullanımının ele pozisyon verildiği esnada omuz ekleminin devreye girmesiyle yaşanılan rahatsızlık günlük hayatta ciddi problemler yaratır. Omuz ağrılarının görülmesinin sebepleri arasında en çok tendon rahatsızlığı, yumuşak doku zedelenmesi gibi hastalıklar yer alır. Omuz iki kemik arasında oluşan bir kanalda yer alır. Kolun aşağı yukarı kaldırılması halinde tendonların omuz arasında sıkışarak zedelenmesi doğuştan veya herhangi bir travma sonucu oluşan bu problemde tendon kanalında sıkışma yaşanması halinde oluşur. Buda omuz ve sırt ağrısının yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Omuz sırt ağrısı sebepleri nelerdir?

Sabit duruş, omuz sırt ağrısının sebeplerinin en başında bilgisayar başında geçirilen vakit çoklu yer alır. Özellikle masa başında çalışanlarda en fazla karşılaşılan sıkıntılar arasındadır. Yaklaşık olarak her on kişiden ikisinde sırt ağrısı gözlenir. Sırt ağrısının nedenleri kas kaynaklı olup; duruş bozuklukları ile alakalı olabilir. Bunun sebebi ise uzun süreli aynı pozisyonda durmaktır. Bilgisayar kullanma sırasında kasların gerilmesi, kaslarda sertleşme ve iç düğümlerin oluşması, hareketsiz yaşam gibi bulgular bu ağrıları tetikler. Bunun yanında kamburluk, omurgada eğrilik oluşması, karaciğer sıkıntısı, omurga kireçlenmesi, mide ve safra kesesi ağrılarının omurgaya vurması, romatizmal hastalıklar omurga ağrılarını tetikler. Bunun için vakit kaybedilmeden Uzman hekime başvurmak gerekir.

Ellerin hareketi, omurga ve sırt ağrısının tetiklenmesinde etkilidir. Bu bölgede tendonlarda bulunan yastık görevi üstlenen bursa adı verilen yumuşak dokuların iltihaplanması omurga ve sırt ağrısını tetikler. Özellikle ellerin baş hizasında kaldırılarak dirence karşı oluşan işlerde çalışan kişilerde özellikle temizlik işi ile uğraşanlarda veya ağır yük taşıyan kişilerde bu şikâyetler görülür. Omurga sırt ağrısı nedenleri arasında göğüs sendromu fibrozitler yer alır. Bunun yanında donuk omuz, boyun fıtığına bağlı sinir sıkışması, kırıklar, tümör gibi hastalıklarda omurga sırt ağrılarını etkiler. Kişilerde görülen bu sıkıntılar meydana geldiğinde hekim kontrolü gerekir. Fiziki muayene ve çekilen tetkikler ile hastalığın sebebi anlaşılır. Çok ağrılı durumlarda omuza lokal anestezi ile steroid lokal uygulanır. Ağrı azalmaya başladığı zaman omuzda bulunan donma riskine karşı eklem hareketlerinin korunmasına uygun egzersizler uygulanır. Hasta bunları uygulayabiliyor ise iyileşme gözlenir. Uygulanmadığı dönemlerde fizik tedavi uygulanır.

Fibromiyalji miyofasiyal etki, omurga sırt ağrısı oluşmasının sebepleri arasındadır. As Kaynaklı olup sırtta değil Vücudun pek çok noktasına yayılan ağrı olarak kendini belli eder. Genellikle kişide halsizlik, kas kullanımında hassasiyet, belirli bölgelerde şişlik, uyuşma, uyku bozukluğu, depresyon gibi bulgular ile eşlik eder. Boyun ve sırtta birkaç bölgede kas üzerinde sertlik ve hareket kısıtlılığı gösteren şikâyetlerde erken tedavinin daha başarılı olduğu antidepresan ilaçlar kullanılır. Ağrıların azalmasını sağlarken psikolojik destekle tedavi edilirken, miyofasiyal ağrılar doğal tedavilerle tedavi edilir. Bunun yanında basit ağrı kesiciler ve lokal etkili kremler, kas gevşetici ilaçlar ile omurga sırt ağrılarının giderilmesi sağlanır.
" } ] }