{ "title": "Omuz Sakatlıkları", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/Omuz-Sakatliklari-62.jpg", "date": "18.01.2024 23:51:25", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Omuz Sakatlıkları, aşırı kullanımın neden olduğu üst kolda ve omuzda hareketi engelleyen ağrılı sakatlıklardır. Burist olarak bilinen bu sakatlık genelde omuz ve kolu tekrar eden ve kolu omuz hizasının üzerine kaldırıp kullanmaktan dolayı olaşabilir. Ağırlık kaldırırken ağırlığı taşıyamayıp kolun öne veya arkaya doğru dönmesi sonucu omuz eklemi bağları hem rotator kas yırtılması veya incinmesi görülebilir. Özellikle fitness sporuyla uğraşan sporcularda omuz eklemini çevreleyen kas gurubunun birinde veya daha fazlasında, tenton gruplarında yırtık, spzm, incelme görülebilir. Basketbol, tenis ve yüzme gibi baş üzeri aktivitelerinin tekrarlanması çok olduğu omuza aşırı yük binmesine veya tendonun yıpranmasına bağlı olarak kopma, incinme, tenton iltihaplanması meydana gelebilir.

Omuz Sakatlıkları Neden olur ve Belirtileri Nelerdir?

Omuz sakatlıklarına neden olan yüzme, fırlatma, raket sporları, atletik aktiviteler, halter, at ve büyük baş hayvanları kementle yakalama sporu bu gibi aktiviteler neden olabilir. Sporcuların Aktivite yoğunluğu arttıkça veya uzun bir süre uzun aktiviteler yapıldıkça kas ve tenton guruplarında şişmeler meydana gelmekte bunun sonucunda ise omuz hareketlerini yapamama, ağrı hassasiyeti durumu meydana çıkmaktadır. Marangozluk, şoförlük, boyacılık gibi aktiviteler omuz sakatlanmasına neden olur veya olan sakatlığın daha kötüye gitmesine neden olabilmektedir. Tendinit, ceket giyme, saç tarama, kolu baş üzerine tutma, omuz üzerine yatma gibi işlemlerde omuz sakatlıklarında ağrıya neden olur. Bu ağrılar kısa bir süreli olabileceği gibi aylarca da sürebilmektedir.

Omuz Sakatlıklarında Tedavi Nasıl Yapılır?

Günlük aktiviteleri yaparken omuzda ağrı ve kuvvet kaybı olması, yerinde çıkacakmış gibi olması durumlarda bir ortopedik cerraha gidilmelidir. Ortopedik doktoru omuz eklemini, tentonları ve kasları iyi görebilmek için teşhise ait izlenimleri gösterecek görüntü ve tarama yapılması önerebilir. Tedavi genelde ameliyatsız olmakta ve ilk tedavi şişmeyi önlemek için sakatlanan omuza buz tedavisi uygulanır, ilaçlar ile ağrı hafifletilir kontrol altına alınır.

Sağlıklı günler dilerim
" } ] }