{ "title": "Omuz Kırığı Ameliyatı", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/Omuz-Kirigi-Ameliyati-66.jpg", "date": "19.01.2024 23:44:29", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Omuz Kırığı Ameliyatı, bazen yaralanmalar ve kazalar kırık parçalarını incelemek mümkün olamayacak kadar büyük zaralar verebilir. Parçalanmaların tespit edilemeyecek kadar büyük olduğu durumlarda hastanın yaşam kalitesini artırmak ve ağrının sona ermesi açısından omuz kırığı ameliyatı uygulanır. Omuz kırığı ameliyatı minimal cerrahi olarak yaşlı hastalarda kemik erimesine bağlı olarak ortaya çıkan kırıklarda uygulanmaktadır. Bu tip kırıklarda tedavi olarak bölgeye protez yerleştirilmesi uygulanabilir. Açık olan kırıkların tedavisi her zaman cerrahidir. Çünkü kemik deriyi delip dışarıya çıkmıştır. Omuz kırığı ameliyatı açık olan kırıklarda kemik düzeltilerek uygulanmaktadır. Hareket bozukluğu, omuz bölgesinde ağrı, morarma, hassasiyet, şişlik oluşması, kırık olan kol diğer kola göre daha kısa olması belirtileridir. Ağrı sebebiyle omzu yukarı kaldıramama, kırık kolda oluşan anormal hareketler, sarkık omuz görüntüsü, kolu yukarı kaldırıldığı zaman taşlanma hissi de görülmektedir.

Omuz Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Sonrası İçin Neler Yapılmalıdır?

Omuz kırığında doktor öncelikle kırık bölgesinde bulunan damarların zedelenmesi ya da sıkılaşması ihtimaline karşı distal nabızları kontrol etmelidir. Omuz kırıkları %80'ine cerrahi müdahale gerektirmeyen tedaviler uygulanır. Kol askıları, bandaj, yastıklı askılar uygulanır. Kol askısı yaklaşık 3-6 hafta kadar süre kullanılır. Omuz kırığı ortalama 6 haftalık süren bir süreç içerisinde kaynar. Kaynama süresinde sorunlar yaşanması durumunda cerrahi müdahale gerekebilir. Kırık hattı çok ayrışmış ise de doktor ameliyat önerir. Geliştirilmiş yöntemler ile kırık bulunan bölge için zarar verilmeden tedavi ve ameliyat uygulanır. Köprücük kemiği omuz kırığında ameliyatsız fakat ekleme yakınlık mevcutsa ameliyatlı tedavi uygulanır. Cerrahi müdahalede plak vida yerleştirilir.

Omuz Kırığı Ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Bazı hasta grupları omuz kırığı ameliyatı için risk grubunda sayılmaktadır. Risk grubunda yara ve kemik iyileşmesi ile alakalı sorunlar yaşanabilir. Şeker hastaları ve sigara içenler omuz kırığı ameliyatı için ameliyatın yarar ve riskleri hakkında görüşme sağlamalıdırlar.

" } ] }