{ "title": "Omuz Kireçlenmesi", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/omuz-kireclenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 08:44:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Omuz kireçlenmesi, omuz eklemi diz ve kalça ekleminden sonra kireçlenmeden yani artroz etkisinden en fazla etkilenen eklemdir. Omuzda iki eklem yer almaktadır. Bu eklemler asıl omuz eklemi, kol kemiği ve kürek kemiği arasında bulunan glenohumeral denilen eklemlerdir. Bu eklem bilye ve yuvası şeklindedir. Ayrıca vücutta bulunan en esnek eklem budur. Kol kemiğindeki bilye benzeri yuvarlak başı, burada küçük bir yuvanın içine girmektedir. Kemik başını yuvada tutan kaslar ve yumuşak dokulardır. Kolu aşağıya yukarıya, yan tarafa, vücudun karşısına ya da sırta doğru uzatmaya yardımcı olur. Normal olarak bilye başı içinde bulunan yuvada rahat kayar ve hareketini yapar. Çünkü eklemi meydana getiren kol kemikleri yumuşak yapıda kıkırdak dokuyla korunmaktadır. Ayrıca eklemin sinoyyum denen dokuyla kaplı olması da bunda etkili olur.

Kireçlenme ostreoartrit eklemdeki aşınma sonucunda ortaya çıkar. Kıkırdak yapı çatlar, pürüzlü bir yüzeye sahip olur. Bu durumda kemik yuvasında yıpranma da olur. Eklem kaygan halini kaybeder, yaptığı hareketlerde kısıtlanma olur. Bunun neticesinde kemik açığa çıkarak, üstünde çıkıntılar oluşur. Eklemdeki koruyucu kıkırdak tabaka bozulduğunu için, hareket kısıtlığı meydana gelir. Kişi omuz hareketleri sırasında hafif bir sürtünme olduğunu belirtir. Omuzdaki kıkırdak hasarının romatoid artrit gibi romatizmaya bağlı hastalıklar neticesinde oluşması ya da travmadan, kemiğin beslenme sorunundan kaynaklanabilir.

Omuz kireçlenmesi belirtileri nelerdir?

Omuz kireçlenmesinin en belirgin belirtisi ağrı ataklarının olmasıdır. Genellikle ağrılar kireç depolarındaki çözülmeyle birlikte ortaya çıkar. Kireç depolarının büyüklüğü ölçüsünde ağrılarda şiddetli olur. Hastalarda mekanik sıkışma da görülür. Bu rahatsızlık omuz eklemindeki iltihaplanma nedeniyle de oluşabilir. Bu genellikle romatizma rahatsızlıkları neticesinde olur. Omuzda şişlik, ağrı, kızarıklık gibi belirtiler olur. Müzmin romatizma durumunda ise ağrıyla birlikte eklem içi kireçlenme oluşur.

Omuz kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır?

Vücudunuzdaki diğer eklemlerdeki kireçlenmede olduğu gibi omuz kireçlenmesinde tedavide ilk olarak ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi uygulamaları, eklem içi enjeksiyonlar uygulanır. Bunların başarı oranı kireçlenmenin derecesine göre değişir. Erken aşamalarda oldukça yararlı olur. Eklem kireçlenmesi normalde hızla ilerleyen bir rahatsızlıktır. Kıkırdak hasarı ilerlerse, tedavide eklem protezi uygulanmak zorunda kalınır.

Kol kemiği başı ya da yumuşak dokuda hasar oluşmuşsa, fakat kürek kemiği tarafında olan glenoid hasar görmemişse, sadece kemik başının değiştirilmesi yeterli gelebilir. Humerus başı çıkarılarak, kol kemiği bu takılacak sapı tutması için hazırlanır. Sap tutturulduktan sonra, metal sap bu yeni sapın üzerine yerleştirilir. Buna parsiyel eklem protezi denir.

Hem kol kemiği başında hem de yuvada yıpranma olursa, kemik başı yuvarlağının ve yatağın değiştirilmesi gerekebilir. İlk olarak yıpranan humerus başı çıkarılarak, kol kemiği bu sapı tutacak şekilde hazırlanır. Daha sonra yuva hazırlanarak, buraya sabitlenir. Sonra sap kol kemiği içine sokularak, metal yuvarlak bu sapa tutturulur. Buna total eklem protezi denir.

Yapılan ameliyattan sonra omuz ekleminin hareketlerini açıcı, omuz çevresindeki kasları güçlendiren egzersizler yapılmalıdır. Tedavinin bunlarla desteklemesi başarı oranını arttırır. Omuz kireçlenmesi protez ameliyatlarının uygun şekilde, deneyimli cerrahlar tarafından yapılması halinde, yakınmalar büyük oranda düzelir. Genellikle 1,5-2 ay içinde hastalar eski düzenlerine geri dönebilir.
" } ] }