{ "title": "Omuz Kasları", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/Omuz-Kaslari-85.jpg", "date": "21.01.2024 14:03:21", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Omuz Kasları, Omuz bölgesi, eklemin çok hareketli olması bakımından en çok korunması gerekli eklemlerden birisidir. Bu koruma eklemin çevresini saran güçlü kapsül, ligament ve kaslarla sağlanmaktadır. Kas, çok sayıda kas hücrelerinden oluşan bir hareket kabiliyeti sağlayan yapıdır. Kas hücreleri, myofibril denilen, kasılabilir protein yapılarla karakterize olmaktadır. Her kas dokusuna, kas hücrelerinin etkileşimini ve liflerinin kasılmasını bulundukları ortama ileten bir bağ dokusu eşlik eder.

Omuz kasları nelerdir?

Omuz bölgesinin biçimini m. Deltoideus verir. M. Deltoideus, ön, orta ve arka parça olarak üç parça şeklinde incelenir. Kasın pars clavicularis adı verilen ön parçası, kola fleksiyon ve iç rotasyon yaptırmaktadır. Pars acromialis adlı orta parçasıysa kolun 15-90 dereceleri arasındaki abdüksiyon hareketini yapmasına imkân sağlar. Arka bulunan pars spinalis kası ise kola ekstansiyon ve dış rotasyon yapma olanağı sağlar. M. Deltoideus n. Axillaris adlı sinir tarafından innerve edilmektedir.

M. Deltoideus: Omuz üstünde köprücük kemiğinin 1/3 akramion ucundan, acromion kemiğinden ve scapuladan başlar ve üst kol kemiğinin üst tarafına kadar uzanır. Önde kısa ve arkada daha uzun kiriş yapısı bulunmaktadır. Nervus axillaris siniri tarafından uyarılmaktadır. Kolumuzu omzumuzun üst tarafına koyduğumuzda elimize gelen kastır.
Görevi: Ön kısmı kola iç rotasyon (İçe doğru dönme) hareketini yaptırır. Öne, içeri doğru çeker. Daha kuvvetli olan orta kısmı kolu horizontale kadar kaldırır. Arka kısmı ise dış rotasyon hareketini yaptırır ve kolu arkaya doğru çeker.

M. Supraspinatus: Fossa supraspinata scapuladan başlayan kriş bir yapı ile tuberkulum majus humeruya bağlanır. Yani omuzumuzun arkasındaki yassı kürek kemiğinden başlar üst kol kemiğinin üst kısmına yapışır.

M. İnfraspinatus: Spinea scapulanın alt kenarı, fasia infraspinate ve fossa infraspinateden başlayan kriş bir yapı ile tuberkulum majus humerinin orta bölümünde sonlanır. Buda kürek kemiği ve üst kol kemikleri arasındadır. İkisi de nervus supraspinatus siniri tarafından çalıştırılır.

Görevleri: M. Supraspinatus omuz ekleminde, kola dışa doğru çevirme hareketini yaptırmaktadır. Mdeltoidusa yardımcı olur. Kolu içe doğru çevirme hareketini yaptırır.

M. Teres minör: Margo lateralis scspulanın ve fossa infraspinatanın 2/3 dış alt bölümünden, fasiz infraspinatadan başlayan, kiriş bir yapı ile tuberculum majus humerinin alt kısmına kadar uzanır. Nervus axillaris siniri tarafınca uyarılır.

Görevi: Omuz ekleminde kolu dışa doğru çevirme hareketi yaptırır. Ayrıca adduction hareketini de yaptırır.

M. Teres major: Margo lateralis scapulanın 1/3 medial kısmından başlar, kiriş bir yapı ile crista tuberculi minöriste, m. Latissumus dorsinin arkasında olup bu oluşumdan bursa m. Latissimi dorsi subtendinea aracılığı ile ayrılmıştır. N. Subrascapularis siniri tarafınca uyarılır.

Görevi: Kola adduction (Kalkmış olan kolu indirir), içe rotasyon hareketini yaptırır, M. Latissimus dorsiye yardımcı eder.

M. Subcapularis: Sonuç kirişinin altında bursa tendinis m. Subscapularis kısmında bulunur. Fossa subscapularis, facies costalis scapuladan başlar, kısa ve geniş bir kiriş yapıyla, tuberculum minusta ve crista tuberculi minöris humerinin buna yakın bölümünde sonlanır. Subscapularis siniri tarafından uyarılır.

Görevi: Kola iç rotasyon ve adduction hareketlerini yaptırır. Öne ve kısmen de arkaya doğru sallanma hareketine yardımcı olur.
" } ] }