{ "title": "Omuz Kas Yırtığı", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/omuz-kas-yirtigi.jpg", "date": "19.01.2024 16:06:22", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Omuz kas yırtığı, omuz eklemi oldukça karmaşık bir yapıdadır. El hareketlerini sağlayan bir eklem türüdür. Geniş bir eklem hareketine sahip olan omuz eklemi aslında basit bir eklem değildir. Bu nedenle de anatomik yapıda gerçekleşen herhangi bir sorun eklem fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Omuz ekleminin fonksiyonel olarak çalışması için en önemli yapı omuz manşeti tentonlarıdır. Omuz manşet tentonları kollar kullanıldığı sürece yıpranmaya maruz kalabilir. Omuz manşeti tentonlarında gerçekleşen yırtıklar ciddi anlamda kas ağrısına neden olan yaralanmalar arasındadır. Omuz manşeti tentonu yırtıldığında omuzlar gücünü kaybeder. Bu bölgede gerçekleşen yırtıklar daha çok ileri yaş kişilerde görülür. Fakat yaşanan bir kaza, travma her yaş grubunda kas yırtılmasına yol açabilir.

Omuz eklemi 3 kemikten oluşur. Kürek kemiği, kol kemiği ve köprücük kemiği bölgede bulunan kemiklerdir. Kol kemiği 4 kas kirişinden meydana gelir. Kirişler kasları kemiğe bağlar. Kaslar ise kemikleri kirişlere çekerek hareket etmelerine yardımcı olur. Kol kaldırmada ve ratasyon hareketlere yardımcı olur.

Ratator manşet kolu kaldırırken kol kemiğinin kürek kemiği yuvasında sıkı bir şekilde durmasına yardımcı olur. Bu bölgede kese şeklinde bir yapı bulunur. Bu yapı kayganlaştırıcı özelliği olan bir sıvı ile kemik ve kas arasında gerçekleşen sürtünmeyi azaltır. Hareketliliğin devam edebilmesi için bölgenin yumuşak kalmasını sağlar.

Omuz Kası Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Omuz kası yırtığı en sık olarak omuz da ağrı ve güçsüzlüğe neden olur. Birçok hasta yaşadığı ağrı nedeniyle omuz üzerine yatamaz. Bazı kişilerde yırtık kısmi olarak görülür. Omuz ağrısı yaşanabilir, ancak hareket kısıtlanması olmayabilir. Yırtığın boyutu ne kadarsa omuz güçsüzlüğü o oranda değişir. Bölgede yırtık tam anlamı ile gerçekleşmişse omuz hareketlerinde ciddi anlamda kısıtlama yaşanır. Kol tam olarak yukarı kaldırılamaz.

Kısmi Kas Yırtılması: Kasıl ya da gerilmeye bağlı olarak yaşanır. Ağrı, kanama ve bölgede şişlik olur.

Tam Omuz Kası Yırtılması: Tam kas yırtılması aniden olur ve beraberinde omuz bölgesinde şiddetli, dayanılmaz ağrılar yaşanır. Kas bütünlüğü bozularak, kanama, şişlik, ağrı ve kuvvet kaybı yaşanır. Omuz kası yırtılması maksimal kasılmada hareket koordinasyonsuzluğu ve uzama yeteneğinin yitirilmesi olarak iki şekilde yaşanır.

Omuz Kası Yırtılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kas yırtılması sonucu yaşanan ağrıyı azaltmak tedavinin ilk amacıdır. Bunun için hastaya dinlenme tavsiye edilir. Ayrıca rehabilitasyon ve fizyoterapi uygulanabilir. Beraberinde bölgeye soğuk ve sıcak kompres uygulamak ağrı ve diğer semptomları hafifletmek için faydalı olur. Omuz hareketlerini arttırmak için egzersiz uygulamak tedavide önemlidir. Fizik tedavi yaklaşık 1,5-2 ay kadar sürer. Çoğu hasta bu süreçte sağlığına kavuşabilir.

Bir diğer tedavi seçeneği de bantlamadır. İşlem omuz ve çevre bölgelerde gerginlik sağlayarak kasları destekler. Travmalardan korunmayı sağlar ve omuz kaslarını kuvvetlendirir.

Cerrahi uygulanan bir diğer tedavi yöntemidir. Tam yırtıklar kendiliğinden ya da uygulanan diğer tedavilere rağmen geçmemişse yırtıkların cerrahi ile tedavisi sağlanabilir. İleri yaştakiler ve cerrahiye uygun olmayan bu yöntem dışında tutulabilir. Cerrahi yırtılmadan en geç 3 ay sonra yapılmalıdır. Bu sayede sonuç daha başarılı olur.
" } ] }