{ "title": "Omuz İncinmesi", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/omuz-incinmesi.jpg", "date": "23.01.2024 03:55:49", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Omuz İncinmesi, omuz eklemi kol kemiği ile kürek kemiği arasındaki eklemi oluşturur. Omuz eklemi, vücudun en işlek ve pek çok istikamete hareket serbestliği meydana getiren eklemlerinden birisidir. Böylesine çok işlek omuz ekleminde hissedilen ağrılara Omuz ağrısı demekteyiz. Omuz ağrısı sıcaklık, ortopedi de bel ve diz ağrısından sonra en sık gördüğümüz ağrı şikâyetleri arasındadır. Omuz ağrısı istirahatte, omuzun belli hareketlerinde, omuzun her hareketinde veya hep olabilmektedir. Omuz ağrısı ani, kısa müddetli, birden çok gün sürüp geçtiğimiz veya sürekli olabilmektedir.

Omuz Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Omuz ağrısı omuzu çevreleyen narin dokulardan, omuz ekleminden, omuzu yaratan kemiklerde ve boyundan iştirak eden sinirlerden kaynaklanabilir. Narin dokulara ilişkili omuz sıkıntıları en sık omuz ağrısı nedenidir.

Omuz Ağrısı Yaratan Narin Doku Sıkıntıları Nelerdir?

Tendinit, bursit, omuz incinmesi ve yaralanmaları, omuz instabiliteleri, çıkıklar, kalsifik tendinitis ve donmuş omuz rahatsızlığı omuz ağrısını yaratan sık sık görülen narin doku sorunlarındandır. Tendon adelelerin ince çizgi halinde uzantıları olup kemiğe yapışan dokulardır. Adele kasılmasıyla tendon hareket ederek yapıştığı kemiği kendisine doğru çeker, böylelikle eklem hareketi oluşur. Tendinitis omuz eklemini yaratan tendonların zorlanmasıyla meydana gelen ödem, seneler içerisinde dejenerasyon dediğimiz yıpranmaları ve yırtılmaları durumudur. Tendinitis halinde sık sık omuz ön tarafında ve omuzu arkaya gerçek döndürme hareketleri esnasında omuz ağrısı hissedilir. Bursitis omuz eklemi ile omuzun tavan dediğimiz akromion içinde bulunan içi sıvı/akışkan dolu kesenin imflamasyonudur. Sıklıkla omuz zorlanmaları, tendinit, rotator manşet yırtıklarında adele şişer ve emflame olabilir. Bunun sonucu olarak bilhassa omuzu yukarıya kaldırma benzeri hareketlerde omuz ağrısı olabilir. Kalsifik Tendinitis omuz eklemini hareket ettiren tendonlardaki zorlanma, küçük yırtılma ve kanamalar sonucu tendon dokusunda kalsiyum çöküntülerinin olmasıyla belirginleşen bir hastalıktır. Kalsifik tendinitin bir diğer özelliği de çok kuvvetli omuz ağrısına neden olmasıdır.

Omuz Ağrısında Hangi Vaziyetlerde Tıbbi Destek Almalıyım?

Omuz Ağrısında her zaman Uzman destek tavsiye edilir. Aşağıdaki vaziyetlerde ise kesinlikle doktora başvurmalısınız:
Omuz Ağrısının Sebebinin Tanısı Ne Şekilde Koyulur?

Omuz ağrınızın sürmesi sonucu olarak başvuracağınız ortopedi uzmanı, sizlere bazı sualler sorarak mümkün sebepleri anlamaya çalışacaktır. Ardından omuz ekleminizi ve boyun bölgenizi kontrol edecektir. Kontrol ardından, doktorunuz omuz ağrınızı tanısıyla ilgili bir fikre sahip olacaktır. Doktorunuz bazen sizlere anında tedavi başlarken bazen de radyografi veya MR benzeri görüntüleme yollarından faydalanabilir.

Omuz Ağrısının Tedavisi Ne Türlü Yapılır?

Omuz ağrısının rehabilitasyonu tamamıyla nedene karşı olup koyulan tanıya yönelik uygulanır. Omuz ağrısında en sık kullanılan.

Tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
" } ] }