{ "title": "Omuz Çıkığı", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/omuz-xikigi.jpg", "date": "21.01.2024 16:58:26", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "
Omuz Çıkığı, Glenohumeral eklem diğer adıyla omuz eklemidir. Skapulanın glenoid kavitesi ile humerusun başı arasında olan oynar bir eklem çeşididir. Halk arasında bu kemikler kürek kemiği ve üst kol kemiği olarak bilinmektedir. Bu eklemin hizasına gelen vücut kısmı omuz olarak adlandırılır.

Omzumuz gün içinde sıkça çalıştırmış olduğumuz bir bölgedir. Çok çalıştığı için de karşımıza birçok sorun ile gelebilir. Omuz eklemi ile alakalı karşılaştığımız en sık sorun omuz ekleminde çıkmadır.

Omuz Ekleminde Çıkma

Omuzla alakalı çıkıklarla çok karşılaşırız. Omzumuz genelde kolumuz yukarı doksan derece kalkık iken ve dirseğimizde doksan derece bükük iken çıkar. Üst kol kemiğinin başı oturmuş olduğu kürek kemiğinden ayrılır. Genelde sporcularda gözlenir. Özellikle basketbol ile uğraşanlarda.

Omuz eklemi çıkığında, eklemin çıktığı taraftaki kol sağlam kola göre daha uzun görünür ve çıkan taraftaki omuzda Apolet belirtisi oluşur. Apolet belirtisi; omuzdaki yuvarlak kavisin keskinleşme durumudur. Çıkık için çok tipik bir bulgudur. Aynı zamanda çıkmış olan kolda hasta müthiş bir ağrı duyar.

Çıkık durumunda acilen hastaneye başvurulmalıdır. Çünkü bu bölge çok önemli damar ve sinirler ile komşuluk içerisindedir. Damara bası olursa kolun dolaşımı bozulur ve bu duruma kaslarımız altı saatten daha fazla kansızlığa dayanamazlar.

Çıkık durumunda doktorlar dışında kimse çıkığa müdahale etmemelidir. Müdahale sırasında çıkan eklemi zedeleyebilirler, damarı koparabilirler, siniri hasarlayabilirler ve kemiği kırabilirler. Bu yüzden ortopedi ve travmatoloji bölümü olan bir hastaneye başvurmalıdırlar.

Çıkık semptomları
Bu semptomlar hastanın yaşam kalitesini önemli derecede etkilerler. Kol gücü gerektiren işlerde çalışanların durumları daha da zordur. Hastanın yaşam kalitesini ne derecede etkiliyorsa doktora o oranda başvururlar.

Çıkıkların tedavisi acildir. Çıkmış omzu yerine koyma doktor tarafından en fazla iki kez denenmelidir. Olmadığı takdirde ameliyata alınmalıdır. Hastanın götürüldüğü hastanede mutlaka ortopedi ve travmatoloji bölümü olmalıdır.
" } ] }