{ "title": "Omuz Artroskopisi", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/omuz-artroskopisi.jpg", "date": "20.01.2024 22:28:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Omuz artroskopisi, vücudumuzdaki omuz eklemi hareket açıklığı an fazla olan bir eklemdir. Bu yüzden sıkça cerrahi girişimlere neden olan sorunlar yaşanabilir. Çok küçük kesilerle omuz eklemine kamera ile girilerek cerrahi işlemin yapılmasını sağlayan omuz artroskopisi, omuz eklemindeki pek çok sorunun kolay yoldan tedavi edilmesine yardımcı olur. Bu sayede çevredeki sağlam dokular zarar görmeden, açık cerrahi ile bile ulaşılamayan yerlere ulaşılarak operasyon yapılabilir.

Omuz artroskopisi ile yapılabilen operasyonlar
Omuz bölgesi hem dört farklı eklemden oluşmakta hem de vücuttaki en hareketli yeridir. Geniş hareket kapasitesi olduğundan, sıkça yaralanma riski bulunmaktadır. Omuz artroskopisi omuzdaki sorunların tedavi edilmesine yardımcı olur. Ortopedi doktorunun yapacağı detaylı bir muayeneden sonra hastanın omuzla ilgili sorunları teşhis edilebilir. Omuzdaki hassasiyet, güç kaybı, ağrı, hareketin kısıtlanmasına yol açan etkenlerin belirlenmesi amacıyla hastaya bazı testler yapılır. Bu hem tanı için hem de tedavi yöntemi için çok yararlıdır. Omuz artroskopisi sırasında omuzda hangi bölgeye odaklı çalışma yapılacağı tespit edilir.

Omuz artroskopisi hangi durumlarda uygulanabilir?

Omuzda sıkışma durumunda, özellikle yaşın ilerlemesiyle birlikte kolun baş üzerine kaldırılması sırasında, bu hareketin sık yapılması durumunda omuzda manşet kasların ve üzerindeki yumuşak dokuların kemik yapılara arasında sıkışması ve hasar görmesi durumunda artroskopi uygulanabilir. Artroskopi ile bu alandaki hasar, yırtık ve enflamasyon tespit edilebilir. Omuz manşet yırtıkları, omuz eklemini derinleştiren diğer destek dokuların yırtıkları genellikle çıkık gibi travmatik sorunlarla birlikte olur. Omuz kuşağını saran yapılarda aşırı gevşeme olması, bu nedenle tekrarlayıcı çıkıklar olması, omuz ekleminde donma, kapsülün yırtık olması, omuz ekleminde kireçlenme gibi sorunlarda artroskopi uygulanabilir. Hastalara yapılan tanı sonrasında, nedene bağlı bir tedavi uygulanmalıdır. Ancak bu tedavilerden sonuç alınamazsa, omuz artroskopisi uygulanmalıdır.

Omuz artroskopisi nasıl uygulanır?

Genellikle ayakta yapılan tedaviden sonra, hastanın bir gece hastaneden kalmasını gerektiren artroskopi rahat bir şekilde uygulanır. Bu yöntemde omuz ekleminin görüntülenmesi için 1 cm'lik kesilerden kamerayla girilmektedir. Kullanılan aletler ve atroskop için küçük kesiler açılır. Soruna yönelik operasyon yapıldıktan sonra, cilde açılan kesiler 1-2 dikişle kapatılarak, omuza pansuman ve bandajlama yapılır. Çok küçük kesi yerleri olduğundan hastalarda iyileşmede çok kısa sürer. Ağrı ve yara riski fazla olmayan bir yöntemdir. Omuz artroskopisi tıbbi olarak hem tanı için hem de tedavi için kullanılabilir.

Omuz artroskopisinin komplikasyonları var mı?

Cerrahi işlemlerde olduğu artroskopi de bazı riskler taşır. Bunların arasında enfeksiyon oluşması, içeriye verilen sıvı nedeniyle yaşanan sorunlar, sinir ve damar yaralanmaları sayılabilir. Bazen sadece omuz artroskopisi tedavide yeterli gelmeyebilir. Hastaya ek tedavi yöntemleri de uygulanması gerekebilir.

Omuz artroskopisi sonrası

Hastalar artroskopi sonrası birkaç günde kendilerini oldukça rahatlamış hisseder. İlk 3 günde her 2 saatte bir 20 dakika sürecek omuz bölgesine soğuk uygulaması yapılır. Gerekirse hastanın omuz askısı ve ağrı kesici ilaçları kullanması uygundur. Omuzdaki pansuman her doktora gidişte yenilenir. Hastanın durumu uygun olursa, birkaç günde belirli hareketler, işler yapılmaya başlanır. Ancak omuzda uyuşukluk, kızarıklık, karıncalanma, ateş, şişlik gibi etkiler olursa, mutlaka doktora gidilmelidir. Hasta hazır hale gelince fizik tedavi programına alınır. Bu hastanın hareketlerinde açılmaya, yeniden eski sağlıklı günlerine kavuşmasına yardımcı olur. Omuz artroskopisi omuzun eski hareketliliğini kazanmasında ilk aşamadır. Rehabilitasyon ise oldukça önemli bir aşamadır. Bu aşamada hastanın yaklaşımı çok önemlidir. Eski sağlığına kavuşması için, tedavi programına uyulmalıdır.
" } ] }