{ "title": "Omuz Ağrısı", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/Omuz-Agrisi-65.jpg", "date": "19.01.2024 23:48:24", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Omuz ağrısı, Vücudumuzda bulunan kompleks yapıların başında omuz bölgemiz gelir. Omuz birden fazla bağ doku ve kemik sisteminden oluşur. Bu nedenle omuz ağrılarının sebepleri değişiklik gösterir. Kış aylarının başlaması ile romatizmal ağrılarında arttığı gözlemlenir. Soğuk havanın tetiklediği romatizmal ağrılardan etkilenen vücut bölgelerinden biri de omuzumuz; yüksek esneklik yeteneği sayesinde başta sırtımız olmak üzere vücudumuzun her tarafına kollarımız aracılığı ile uzanmamızı sağlar.

Omuz ağrısı ile kol hareket alanında kısıtlanma ve işlev kaybı ortaya çıkar. Bu durum günlük aktivasyonlarımızı yerine getirmemize engel olur. Rahatsızlık her yaş grubunda ortaya çıkabilir fakat ilerleyen yaşlarda vücut bağışıklık sisteminin zayıflaması; bağ, tendon ve kas dokusunun esnekliğini kaybetmesi ile kendiliğinden kısa süre de geçen ağrıların hemen geçmediği görülür.

Tedavi edilmeyen omuz ağrıları, yumuşak doku zedelenmelerine, kemik hastalıklarına, bürsit şişliğine neden olabilir. Ayrıca tendon yırtılmaları ve kireçlenmelere de yol açabilir.

Omuz da ağrı oluşumu; genel olarak akromion bağ, karakoakromial bağ ve subakromial bağ'da oluşur. Ayrıca omzun dik durmasına yardımcı olan subakromial bursun zedelenmesi omuz tepesinde, kireçlenmeye bağlı ağrı oluşumu hemerus eklem başında ve sinir sıkışmasına bağlı ağrı ise omuzdan kollara doğru oluşarak kolda uyuşmaya neden olur.

Ağrı özellikle profesyonel yüzücüler de olmakla birlikte yoğun spor yapan kişiler, yaşlılar, sağlıksız ortamda yaşayan kişiler ve beden işçilerinde fazlaca görülür.

Omuz ağrısı neden olur?

Doku zedelenmeleri; omuz üzerine düşme doku zedelenmesine neden olur. Ayrıca tek omuz genişliğinden düşük yastık ile uyumak vücut yükünü omuza vereceğinden doku zedelenmesine neden olabilir. Bunlardan başka ısınmadan ağır spor yapmak ve ters hareket ile de omuz dokularına zarar verebiliriz.

Bursit; Omzun dik durmasını ve bağ dokularının rahat hareket etmesini sağlayan bu yastık darbe sonrası zedelendiğinde şişerek ağrı oluşmasına neden olur.

Kalp sorunları; kalp damar sisteminin sağlıklı çalışmadığının bir belirtisi de omuza sol omuza yayılan ağrıdır. Ağrının hissedilmesi ile hemen bir hekime başvurmak hayati önemdedir.

Kürek kemiğinde kırık; Sırt bölgesine alınan etkili bir darbe, kaza ya da yüksekten düşme sonucu omuzda etkili bir ağrı ile ortaya çıkar, kol hareket ettirilmek istendiğinde daha ağır ağrılar ortaya çıkar. Hekiminize başvurmanız gerekir.

Omurga da incinme; özellikle trafik kazaları başta olmak üzere şiddetli omurga sarsıntılarında omuzda travma yaşanabilir. Omurga ile omuz arasında bulunan tendon bağ, kas dokusu ve diğer bağların zorlanması omuzda incinmeye ve ağrıya neden olur.

Omuza direkt darbe; kürek kemiği ile köprücük kemiğinin bulunduğu yere alınan şiddetli darbe bağ dokusunun kopmasına veya kemikten ayrılmasına neden olabilir. Bu durum şişlik ile ağrıya neden olur.

Omuz ağrılarının tümünde hekime başvurmak gerekir mi?

Ağrı oluşma nedenini biliyor iseniz kararı kendiniz verebilirsiniz. Omuz ağrınız hakkında herhangi bir fikriniz yok ise; eşya taşırken zorlanıyor iseniz, omzunuz da şişlik hissediyor iseniz, omuzunuz üzerine düştü iseniz, yan yatıp uyumaya çalışırken omuzunuz da batma ya da ağrı hissi oluşuyor ise kolunuzu kaldırırken ağrı oluşuyor ise doktora gitmelisiniz.

Omuz ağrısı nasıl tedavi edilir?

Tedavinin yapılabilmesi için ağrıyı oluşturan nedenin tam olarak tespit edilmesi gerekir. Bu nedenle tedavi şekli farklı olabilir. Nedenini bildiğimiz spor yaralanmaları veya darbeye maruz kalındığında oluşan ağrıyı gidermek için soğuk kompres yapmak faydalıdır. Sürekli sabit oturarak masa başında çalışıyor iseniz omuz masajı yaptırmak omuz ağrısının hafifletir. Özellikle kaza sonucu oluşan ve bir türlü geçmek bilmeyen omuz ağrıları için doktora gidilerek teşhis yaptırılır.

Omuzu oluşturan kemiklerden olan elmacık kemiği ve homerusun kırılması sonucu oluşan ağrıların giderilmesi için doktor tarafından röntgen çekilir. Genel tedavi şekilleri uygulanır. İyileşme gerçekleştikten sonra halen omuz ağrısı devam ediyor ise kortizon iğneleri yapılabilir. Tabi ki bu iğneler Uzman hekimler tarafından uygulanmalıdır.
" } ] }