{ "title": "Omuz Ağrısı Egzersizleri", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/omuz-agrisi-egzersizleri.jpg", "date": "20.01.2024 16:16:05", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Omuz ağrısı egzersizleri, Omuz ağrısı olan hastalarda, omuz ağrısının nedeni çok iyi bilinmesi gerekir. Bu omuz ağrılarının başka yerlerden veya sistemik olan bir hastalıktan dolayı bu ağrıların meydana geldiği araştırılmalıdır. Özellikle omuz ağrısı çeken kişilerin kronik hastalıklarına, ağrı çeken kişinin mesleğine ve genel ruhsal durumuna da ayrıca dikkat edilmelidir.

Omuz ağrısı çeken hastalarda, bilhassa devam tekrarlayan ağrıları çeken kişilerin meslek gruplarına bakıldıklarında marangoz ve kaynakçılar, boyacılar bu omuz ağrıları çekenler çoktur. Kan dolaşımına çok kötü anlamda etkisi olan alkolde bu ağrıya neden olur. Bunun yanında yine diyabet hastalarında omuz ağrıları sık bir şekilde görülür. Omuz ağrılarına neden olan konulara bakıldığında travma sonucu oluşan kırıklar, boyun fıtığı, tümör ve enfeksiyonlar, romatizma hastalıkları diyabet hastalığı, gut ve yüksek tansiyon hastalıkları, gergin kişilerde olan periartritik kişilikler, tümörler, enfeksiyonlar, atletik zedelenmelere bağlı ağrılar, herhangi bir ameliyat veya hastalık sonrası omuz ve kol kısmının unuz süre hareketsiz kalması, bursitler ve sinir yaralanmaları omuz ağrılarının en çok görüşen nedenleri arasındadır.

Omuz ağrısı çeken kişilerde, şiddetli olabilecek ağrılar şeklinde geçer ve eğer çok kilo kaybı ve ateş varsa dahiliye uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Bu ağrıyı çeken kişiler, ağrı nedeniyle uyuyamaz, omuz hareketlerinde bir kısıtlama yaşanır ve hareket ettirdiğinde ağrı şiddetlenir. Omuz hareketsiz sabit tutulursa ağrı kesilmektedir. Omuz ağrılarının tedavisine bakıldığında, çok ağrılı bir dönem yaşıyorsanız, omuzu sabit tutmak için bir askıya alın. Bu askı şekli kol bedene yapışık olmalı ve el ve ön kol yüksekte olması gerekmektedir. 3 saat ara ve 25 dakikalık masajlar yapılması gerekmektedir. Bunun yanında ağrı olan bölgeye yine ıslak sıcak havlu ile sarılması da ağrıyı dindirecektir.

Omuz ağrısı tedavisinde bazı egzersizler de çok etkili olmaktadır. Bu egzersizleri evde kolaylıkla tek başınıza yapabilirsiniz. Bu egzersizlere bakıldığında dört ana egzersiz grubu vardır. Bunlar omuz hareketini artıran egzersizler, omuzu güçlendiren egzersizler, germe ve aktif omuz hareketleridir.
Elinize uzun bir sopa alın ve ayakta dik bir şekilde durun. Kollarınızı kırmadan dirsekler gergin olacak şekilde omuzlar hareket ettirerek indirin ve kaldırın ve yine aynı hareketi kalça arkasında tutarak geriye doğru tekrar edin. Her iki harekette de kollarımızı kırmadan dik olacak şekilde yapın. Omuz hareketini artıran bir diğer bir egzersiz de vücudumuz duvara yan bakacak halde ayakta dik durulur. El parmak uçları ile duvara temas ettirilerek çıkabildiği kadar en yüksek yere kadar kollarınızı gergin halde tutun ve bu hareketi devamlı tekrarlayın.
Kol vücuda bitişik bir şekilde, dirsek kırılmadan dik durarak, sağlam olan tarafın el bileği hasta kol dirsekten tutulup, dışarıya ve içeriye hareket ettirilir.
Diğer bir egzersiz türü ise duvara yan durulur ve kol vücuda bitişik şekilde yukarı aşağıya indirilir ve kaldırılır. Bir diğer harekette yine kol vücuda birleşik halde kol, dirsekten kırmadan geriye doğru itilmeye çalışılır. Yine diğer harekette kol vücuda birleşik şekilde dirsek ve yumrukla duvara itilmeye çalışılır.
Kollarınızı öne doğru uzatın ve yüzüstü yatın ve omuzla hafif ve yavaş bir şekilde dönmeye başlayın. Germe egzersizlerinden bir diğeri de diz üstü çömelme yapılır ve kollar öne doğru uzatılır. Vücudumuzun gövde kısmı ise yere yakınlaştırılır. Bu şekilde kollarımızın iç kesimleri gerilecektir. Bu şekilde 15 saniye kalın ve dinlenin. Bir başka egzersiz de bir sandalye ya da koltuğun arkasından tutulur ve bacaklar dizlerden kırmadan öne doğru eğilinir. Kollar yine dirseklerden kırmadan düz tutulur ve kollarda iç taraflarında gerginlik ve acı çekilene kadar bu şekilde tutulur.
Sırt üstü yatılır ve aynı yüzme hareketi yapar gibi kollar devamlı bir şekilde hareket ettirilir.
" } ] }