{ "title": "Donuk Omuz Sendromu", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/Donuk-Omuz-Sendromu-33.png", "date": "19.01.2024 20:58:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Donuk omuz sendromu, omuzdaki geçmesi zor bir ağrıyla ya da omuz tutulmasıyla ortaya çıkan patolojik bir sorundur. Buna aynı zamanda adeziv kapsül iltihabı yani adeziv kapsülit adı verilmektedir. Toplumda fazla bilinmese de çoğu kişi bundan yakınır. Eğer doğru şekilde tedavi edilirse, donuk omuz sendromu zamanla iyileşen bir problemdir. Tedavi edilmediği takdirde ise zamanla omuz ekleminin hareketlerinde kısıtlanma etkisi ortaya çıkabilir. Bu sorun en fazla 35-60 yaşları arsındaki kadınlarda rastlanır. Hastalarda şiddetli ağrıyla seyreden, hareket kaybına kadar giden donuk omuz sendromu yüzünden, kollar uzun zaman kullanılamayabilir. İlerlemiş olgularda omuz hareketleri dikkat çekecek kadar kısıtlanabilir. Hastaların günlük yaşam aktivitelerini bile zorlukla yapabildiği izlenir. Yani uzanıp bir şey alma, diş fırçalama, pantolon giyme, elbise giyme gibi işler yapılamaz duruma gelinir. Özellikle gece ağrıları olur.

Donuk omuz sendromu belirtileri nelerdir?

Hastalarda donuk omuz sendromu ilk kez omuz ağrısıyla kendini gösterir. Omuz ağrısının özellikleri ise;
Donuk omuz sendromu neden olur?

Bu rahatsızlığın nedenleri oldukça farklı olabilir. Buna rağmen donuk omuz sendromunun nedeni tam olarak bilinemez. Kadınları erkeklerden daha etkileyen bu rahatsızlık, özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Bu durum bazen geçmişte yaşanan omuz incinmesi nedeniyle, bazen omuzda tendon yırtıkları, eklem kireçlenmesi gibi etkenlerden sonra oluşabilir. Bunun dışında travma, cerrahi girişimlerde ortay çıkan omuz hareket kısıtlılığı gibi sebeplerin ardından oluşabilir.

İdeopatik donuk omuz sendromu ise daha çok tiroit sorunları, diyabet, yüksek kolesterol, meme hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, boyun sorunları gibi etkenler nedeniyle oluşabilir. Ancak donuk omuz sendromu hastalarının çoğunluğunun yoğun stres yaşayan kişiler olduğu da bilinmektedir. Bunlardan şeker hastası olan kişilerin tedavisi daha zor olmaktadır.

Donuk omuz sendromu hastaları ilk olarak omuz ağrısıyla karşılaşır. Devamında omuz hareketlerinde kısıtlılık başlar. Omuz eklemi çok sayıda parçadan meydana gelen eklem olduğundan, kolun her türlü hareketine olanak sağlar. Fakat donuk omuz sendromu oluştuğunda kolun kaldırılması, sallanması, döndürülmesi gibi hareketler kısıtlanır. Çünkü eklemdeki bazı kısımlarda içe çekilme, sıkışma ve büzüşme gibi sorunlar oluşur. Bu yüzden hastalarda ağrı ve tutukluluk hali karakterizedir.

Donuk omuz sendromu teşhisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın tanısı hastadaki belirtilere, sağlık geçmişine göre değerlendirilir. Hastanın muayenesi sırasında kolun havaya kaldırılması, döndürülmesi esnasında hissedilen ağrı ve yapılan hareketin kişiye verdiği rahatsızlık değerlendirilir. Bunun dışında omuz röntgeni çekilmesi ve öteki görüntüleme yöntemleri de kesin tanı konması için kullanılır. Ancak donuk omuz sendromu teşhisi ilk olarak klinik değerlendirmeyle konur. Sadece görüntüleme tetkiklerinin yapılması yeterli olmaz.

Donuk omuz sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Hastalardaki donuk omuz yakınmasının tedavisi yapılmadığı zaman 2-10 yıl arasında hastalarda omuz eklem kısıtlaması sorunu yaşanabilir. Bu yüzden tedavisinin yapılması önemlidir. Tedavide ilk olarak konservatif yani cerrahi olmayan tedavi yöntemleri kullanılır. Hastaların donma aşamasında olan omuz eklemini kullanmakta ısrarcı olması gerekir. Şişme ve hassasiyetin azaltılmasında eklemin içinde yapılan kortizon enjeksiyonu önemli bir yardımcıdır. Bu sayede donmuş omuz sendromu geçmese de ağrı, omuzun esnetme hareketlerini yapması sağlanabilir. Donuk omuz sendromu için atroskopik cerrahiyle hedeflenen omuz eklem kapsülü yapışıklıklarının engellenmesidir. Genel anestezi ile yapılan atroskopik işlemde eklem açılmadan daralan kapsül alanları gevşetilir. Bu girişim rahatsızlığın tedavisini hızlandırır. Hareket kısıtlılığı ve ağrı yakınmasını önler. Girişim sonrası yapılan muayenede genel anesteziyle yapılarak, hastada hareket kaybı değerlendirilir.
" } ] }