{ "title": "Donuk Omuz Ameliyatı", "image": "https://www.omuz.gen.tr/images/Donuk-Omuz-Ameliyati-69.jpg", "date": "21.01.2024 15:52:29", "author": "Hatice KOL", "article": [ { "article": "
Donuk Omuz Nedir, Omuzda geçmek bilmeyen bir ağrı veya tutulma hissi ile ortaya çıkan bir patolojidir. Bu soruna bazen adeziv kapsül iltihabı (Adeziv kapsülit) da denilmektedir. Pekiyi bilinmeyen bir sorundan oluşmaktadır. Ancak tedavi edildiği takdirde genellikle zaman içinde düzelme göstermektedir. Donuk omuz, özellikle 35-40 ile 60 yaş arası kadınlarda daha sık olmak üzere ortopedide sık karşılaşılan bir problemden oluşmaktadır. Oldukça ağrılı ve hareket kaybı ile giden bu hastalıkta hastalar uzun süre kollarını kullanamayabilmektedir. İleri vakalarda omuz hareketleri ileri derece kısıtlanmaktadır. Hastalar günlük fonksiyonlarını yapmakta zorluk çekmektedirler (Diş fırçalama, dolaptan herhangi bir şey alma, etek ilikleme, pantolon çekme vb.) gece ağrısı pek çok hastada bulunmaktadır. İlk hissedilen belirti omuz ağrısıdır. Sanki omuz incitilmiş gibi hissedilmektedir.

Donuk Omuzda Tedavi Nasıl Yapılır?

Donuk omuz tedavilerinde fizik tedavi uygulanması, ağrı kesici ve antienflamatuvar ilaçlar (Ağrı ve sertliğin azaltılması için uygulanmaktadır) kortizon enjeksiyonları ve cerrahi tedaviden meydana gelmektedir.

Donuk Omuzda Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?

Donuk omuz hastaları nadiren ameliyat edilmektedir. Cerrahi tedavi ancak yukarıda sayılan cerrahi dışı tedavilere ve 3-6 aylık fizik tedaviyle iyileşmeyen hastalarda uygulanmaktadır. Bu olgularda artroskopik (Kapalı) yöntem ile omuz ekleminde büzülmeler kalınlaşması kapsül ve yapışıklıklar da açılmaktadır. Ameliyatın sonunda normal hareket açıklığına ulaşmak amacı ile hasta uyurken manüplasyon ile omuzun tama yakın açması işlemi uygulanmaktadır. Burada önemli olan anestezi tarafından tam bir gevşeme elde edilerek doktorun kapalı cerrahi sonrası elle müdahalesinin yavaşça, hastaya zarar vermeden yapılması gerekmektedir. Sağlıklı günler dilerim.
" } ] }